Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı, hakkında detaylı bilgiler ile oluşumu ve özellikleri, bölgede bulunan kaplıcaları ile nerede ve ulaşım bilgilerine yazıda yer veriyoruz.
Yazı Başlıkları
Manyas Gölü Hakkında Bilgiler
Manyas Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Manyas Gölü Kaplıcaları
Manyas Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu
Manyas Gölü Hakkında Bilgiler
Manyas Kuş gölü, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırları içinde ve Marmara denizinin güneyinde Uludağ ile Biga yarım adasına uzanan bir çöküntü arasında yer alıyor. Bu çöküntünün tabanını Kuş ve Uluabat gölleri ve bu göllerin etrafında yer alan geniş ovalar, kenarlarını ise yüksek dağ ve yaylalar oluşturuyor. Doğu ve batı doğrultusundan uzanan gölün uzunluğu ise 20 kilometredir. Genişliği ise 15 kilometre. Manyas gölü, Gönen ile Bursa arasında çöküntü sahasında teşekkül eden bir göl ve bu gölün yüz ölçümü, 178 km2’dir. Denizden yüksekliği 15 metredir. Derinliği ise 5 metreyi geçmeyen gölün ekseri yerleri bir veya iki metre civarındadır. Manyas gölüne güney kısmından Kocaçay karışmaktadır. Ancak derenin kuvvetli olmayıp azdır. Gölün güney doğu ucundan ise Kara dere çıkmaktadır.Bu dere Karaca bey yakınlarında Susurluk çayı ile birleşerek Kocadere adını almaktadır. Ayrıca göle kuzey kısmından Sığırca deresi dökülüyor.
Manyas Gölü ResimleriManyas Gölü Resimleri
Manyas gölü suyu tatlı olup, gölde kerevit ve 20’ye yakın balık türü yaşamaktadır. Gölün en ilgi çeken yönü ise, kuzey doğu kıyısında her yıl 2 – 3 milyon civarında kuşun geldiği kuş cennetidir. Burası, 1959 yılında Milli park sınırları içine alındı.Topraklarının çok verimli olduğundan dolayı ilçede tarım ve hayvancılık oldukça gelişmiştir. Sulu araziden yılda 2 defa ürün almak mümkündür. Manyas verimli topraklarında yetişen ürünleri, ve yer altından fışkıran şifalı suları ile oldukça ünlü bir yerdir.
Manyas Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Manyas gölünün oluşu hakkında değişik yorumlar yapılmış. A. Phılıppson ve E. Lahn Bursa Gönen depresyonu çöküntü alanında büyük bir tatlı su gölünün Neojen sonu yada Kuventerner‘da meydana gelen hareketler sonucu ise bu göl alanında 4 adet küçük küvetlerin oluştuğunu, diğer 2 küvetin alüvyonlar sayesinde olduğunu ve geriye Ulubat ve Kuş göllerinin kaldığını bildirmekteler. Emre kazancı ile arkadaşları ise Pliyosen’de tektonizmaya bağlı meydana gelen Bursa Gönen çöküntü alanının başlangıçtan Kuvanterner’ın sonlarına kadar karasal bir halde iken daha sonraları yörede bulunan menderesli akarsularının taşıdığı alüvyonlar ile yataklarının tıkanması sonucu oluştuğunu söylüyorlar. He iki gölünde tipik olarak birer alüvyon ve set gölü olduklarını öne sürmekteler.
Manyas Gölü OluşumuManyas Gölü Oluşumu
Kuş gölü ekolojik yönden bol gıdalı, limnolojik bakımdan ise killi bir sulak alandır. Kolloidal kil ihtiva ettiğinden suyu sürekli bulanıktır. Suları tatlı olan gölün en derin yeri ise 4 metre civarında olup, ortalama derinliği ise 1-2 metre kadardır.Gölün su seviyesi ise mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir. İlkbahar aylarında göl suları yükselerek kıyıları kaplıyor, yaz aylarında ise geri çekiliyor. Bu ritmik olaylar her yıl düzenli bir şekilde devam ediyor. Gölün normal su seviyesindeki alanı ise 16.700 hektar civarında. Göl güney yakasından gelen, Kocaçay ve Kuzeyden gelen Sığırcı dereleri, göl drenaj alanının yüzeysel akışı ve göl alanı düşen yağışlar ile besleniyor. Boşalımı ise buharlaşma, sulama amacıyla çekilen sularla gerçekleşiyor.Göl kıyıları yer yer kamışlık, ve çayırlıktır. Sığırcı ve Kocaçay derelerinin göle karıştığı yerlerde söğüt topluluğu ve sazlıklar bulunuyor.
Ayrıca yaz aylarında suların çekildiği yerlerde sebze tarımı yapılıyor. Gölün bir kısmı ise çok çeşitli ve gür bitki örtüsü ile kaplanıyor. Gölün bitki örtüsü ve hayvan varlığı yönünden en zengin olan yeri, Sığırcı deresinin oluştuğu yerdir. Deltada binlerce kuşun gübresi ile zenginleşen topraklar, yaz aylarında suların çekilmesi ile gür ve yüksek otlarla kaplanarak sayısız küçük canlının üremesine neden oluyor. İlkbaharda göl sularının tekrar yükselmesi ile beraber bu canlılar göl suyuna karışır. Bunun için kuş cenneti kuşlar için olduğu kadar, balıkların beslenme ve üremeleri için oldukça ideal bir ortamdır.Kuş gölü ve Kuş cennetinin önemini duyurmak için her yıl uluslar arası bandırma kuş cenneti kültür ve turizm festivali düzenleniyor.
Manyas Kuş gölüManyas Kuş gölü
Pembe Göl (Hillier Gölü)Pembe Göl (Hillier Gölü)
Pembe Göl (Hillier Gölü)
Şeytan Sofrası AyvalıkŞeytan Sofrası Ayvalık
Şeytan Sofrası Ayvalık
Eğirdir GölüEğirdir Gölü
Eğirdir Gölü
Manyas Gölü Kaplıcaları
Manyas Kızıkköy kaplıcaları, Balıkesir sınırları içinde yer alan 8 termal turizm merkezinden biri olan bu yer, erken yaşlanmayı önleyen şifalı suları ile yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Manyas ilçesine 5 kilometre uzaklıkta olan kaplıcanın su sıcaklığı 45 – 50 derecedir. İçme ve banyo suyu olarak kullanılabiliyor. Banyo kürü olarak kullanıldığı zaman sindirim sistemi rahatsızlıklarına, böbrek taşları düşürmede, kemik erimesi, romatizma, erken yaşlanma önlenmesi, kadın hastalıkları, kapanmayan yaralar, egzama, sivilce ve cilt kırışıklıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçildiği zaman ise böbrek ve bağırsakları çalıştırarak idrar söktürücü özelliği olduğu, özofajit, gastrit, ülser, iskelet bozukluğu, eklem rahatsızlıkları, sırt ağrıları, yorgunluk, stres, bel ve boyun gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici unsur olarak kullanılıyor.
Manyas Kuş gölü ResimleriManyas Kuş gölü Resimleri
Manyas Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?
Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırlarında yer almaktadır.Manyas kuş gölü, Bandırma ve Erdek körfezinin güney kıyılarından 14 kilometre içeride bulunuyor. Manyas ilçe merkeze, 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bandırma’ya ise 18 kilometre uzaklıktadır. Parkına ise Balıkesir Bandırma kara yolunun 15. kilometresinden güneye sapan 3 kilometrelik bir yol ile ulaşılıyor. Komşu ilçelerden ve Balıkesir otogardan her saat kalkan otobüsler ile ulaşım kolaylıkla sağlanıyor. Unutmadan, Kızıkköy kaplıcalarında şifa bulmadan, kelle peyniri ve Manyas yoğurdunun tadına bakmadan, Manyas gölü ve kuş cennetini görmeden dönmeyin diyoruz.
Haritası ve Konumu
Kuş Cenneti Milli Parkı İçin harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.