Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Avşa Adası (Türkeli Adası)

Avşa Adası, eski adıyla Türkeli Adası, Balıkesir’e bağlı mükemmel bir doğa cennetidir. Sessiz ve sakin bir tatil düşünüyorsanız eğer, mutlaka gitmeniz gereken bir yerdir. Adaya, İstanbul ve Erdek’ten ulaşmanız mümkündür. Denizi son derece temiz, ve güneş sıcaktan bunaltmıyor. İnce kumlu plajlarında rahatsız olmadan güneşlenebilir, yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Yazı Başlıkları
Avşa Adası Hakkında Bilgiler
Avşa Adası Gezilecek Yerler1. Çınar Koyu
2. Yiğitler Köyü
3. Karadut Koyu
4. Türkeli Köyü
5. Manastır

Avşa Adası PlajlarıAltınkum Plajı
Kumtur Plajı
Kadınlar Plajı
Tavşanlı Plajı

Avşa Adası Nerede Kalınır?
Avşa Adasında Neler Yapılır?
Avşa Adası Resimleri
Avşa Adası Ne Yenir, Nerede Yenir?
Avşa Adası Nerede? Nasıl Gidilir?Avşa Adası Haritası

Avşa Adası Hakkında Bilgiler

Avşa Adası, Marmara bölgesinde bulunan Balıkesir’e bağlı en büyük üç adadan (Paşalimanı, Avşa, Marmara) biri olup, İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle oldukça yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahiptir. Büyük ve denize kıyısı olan metropollere vapur seferleri düzenlendiğinden hafta sonu gibi kısa süreli tatil planları yapanlar için oldukça ideal bir tatil beldesidir. Ayrıca, bu ada, berrak suyu, plaj ve sahilleri, spor aktiviteleri, doğa yürüyüşleri ile oldukça eğlenceli bir tatil imkanı sunuyor. Avşa Adası, görüntü itibariyle Kapıdağ yarımadasının bir benzeri gibidir. Yapılan incelemelere göre, bir vakitler suların yükselmesi ile alçak kesimler sular altında kalmış ve ada bu günkü şeklini almıştır. Bu adanın, Marmara adaları arasındaki derinlik farkı yaklaşık 16 ila 35 metre civarında olup, yüzölçümü 36 kilometrekaredir. Avşa Adasının doğal yapısı granit kayalarından oluşan üzeri yoğun kum tabakasıyla kaplıdır. Adanın doğusu ağaçlık bir yapıya sahip olup, Türkeli ve Yiğitler köyü de bu bölgede kurulmuştur.

Avşa Adası SahilAvşa Adası Sahil
Avşa adasında bağcılık kültürü oldukça gelişmiş olduğundan, Ağaçların büyük çoğunluğu kesilmiş vaziyettedir. Ada’ya geldiğinizde neredeyse baktığınız her yerde asma yaprakları görebilirsiniz. Dolayısıyla bu ada üzümü ve şarabıyla da oldukça ünlü bir yerdir. Bunun haricinde ise daha ziyade bodur, dikensi ve otsu bitkiler ile beyaz zambaklar bulunmaktadır.

Avşa adasının biraz da iklim özelliklerinden bahsedecek olursak, Karadeniz ve Akdeniz iklimine sahip olan Avşa Adasında genellikle kuzeyden esen rüzgarlar nedeniyle serin ve deniz genellikle köpüklü olup hava sıcaklığı da 30 dereceyi aşmamaktadır. En güzel tarafı da Avşa’da Haziran ayından Eylül ayına kadar denize girmek mümkün.

Avşa adasına gemi ile İstanbul’dan 5 saatte, deniz otobüsü ile 3 saatte, Erdek’ten ise 1 saat 40 dakika süren bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Ada uzunluğu 7 km genişliği ise 4 km’dir. Son derece temiz sokakları, temiz plaj ve denizi ile oldukça şirin bir yerdir. Plajları ise kum ve yörede bulunan diğer adalarda bu kadar geniş plaj şeridine rastlanmıyor.

Avşa Adası Gezilecek Yerler

Her yıl, özellikle de yaz aylarının başlangıcından itibaren seyahat severlere ev sahipliği yapan Avşa, Marmara bölgesinin en gelişmiş adası. Ada, gündüzleri alabildiğine mavi ve berrak denizi ile altın sarısı kumsallarında güneşin tadını çıkarmak ve yüzmek isteyenler ile geceleri de, gece klüpleri, disko ve barları ile eğlenceli gece hayatına düşkün olanlar için çok ideal bir yer. Avşa adasını daha yakından tanıtmak amacıyla gezilip görülecek yerleri tek tek inceleyelim.

1. Çınar Koyu

Çınar Koyu Avşa AdasıÇınar Koyu Avşa Adası
Bu koy, Avşa adasının en büyük koyu olma özelliğini taşımaktadır. Tam olarak Adanın güneybatısında yer alan koy, burada bulunan ve yüzyıllardır dimdik ayakta duran çınar ağacından almaktadır. Avşa adasının en gözde yeri olan Çınar Koyu her yaz tatilcilerin akınına uğramaktadır.

2. Yiğitler Köyü

Eski ismi ile Araplar olarak bilinen ve sonrasında Yiğitler ismini alan köy, Avşa adasının en turistik noktasıdır. Bu köyde birkaç lüks otel de faaliyet göstermektedir. Yiğitler köyü, Avşa merkeze yaklaşık olarak 2 km uzaklıkta olup 5 dakikalık bir yürüyüş mesafesindedir. Yiğitler köyü halkı geçimini şarapçılık, taşçılık ve balıkçılık yaparak kazanmaktadır. Ayrıca Erdek’ten deniz taksi seferleri de yapılmakta olup, yiğitler Plajı da ücretsizdir.

3. Karadut Koyu

Adını bölgede bulunan dut ağaçlarından almıştır. İki ayrı plajı bulunan koyun oldukça sığ bir denizi bulunmaktadır. Karadut koyunun en önemli özelliklerinden biri tatlı ve oldukça lezzetli bir içme suyu kaynağına sahip olmasıdır. Tatilciler genellikle bu koya gelip çeşmelerden içme suyu doldurmaktalar. Yemyeşil bir doğaya sahip olan karadut koyunun oldukça huzur veren sakin bir ortamı mevcut…

4. Türkeli Köyü

Bu köy, Avşa adasının batısında kalıp, yıllar önce Rumların yerleşim yeri olması nedeniyle terk edilmiş bir manastır kalıntısı bulunmakta olup, turistlerin oldukça fazla ilgisini çekmektedir. Her yıl sadece bu manastırı görmek için dahi gelen turistler bulunmaktadır.

5. Manastır

Türkeli köyünde bulunan manastır, yıllar önce Bizanslılar dönemine ait olup, tam adı Hagios Georgos Manastırıdır. Manastır kalıntılarını incelediğinizde, Rum ve Bizans dönemini adeta gözünüzde canlandırabilirsiniz. Hagios Georgos Manastırı civarında ayrıca, Meryam Ana Manastırı ve Kiremit mezarlarını da gezip görebilirsiniz.

Avşa Adası Plajları

Avşa Adası belirttiğimiz üzere, denizi ve kumsalları ile oldukça ünlü bir adamızdır. Bu adalar içinde en ünlü olanları kısaca;

Altınkum Plajı

Avşa adasının en yoğun olduğu plajıdır. Bu plaja Avşa ada merkezinden taksiler veya otobüslerle yaklaşık 15 dakikalık bir mesafe sonrasında ulaşabiliyorsunuz. Yiğitler köyü bu plaja yürüme mesafesinde olduğundan, Yiğitler köyünde bulunan pansiyonlarda konaklıyorsanız bisikletle veya yürüyerek de ulaşım sağlayabilirsiniz. Altınkum, üç ayrı plaja sahip olup, plaj boyunca sıra sıra cafe ve restoranlar bulunmaktadır. Ayrıca Avşa’nın en popüler mekanlarından olan Şahin Tepesi’de bu bölgede bulunmaktadır. Altınkum Plajı genellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilmekte olduğundan çok sayıda otel ve pansiyon bulmak mümkün.

Kumtur Plajı

Bu plaja toplu taşıma araçları hiç uğramıyor. Dolayısıyla hususi araçlarınızla veya bir taksi ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Kumtur Plajı, Avşa’daki diğer plajlara oranla biraz daha serin ve rüzgarlı olduğundan suyu daha ziyade sert olabiliyor. Ancak yine de deniz suyu oldukça berrak ve temizdir. Bu plajın su derinliği yer yer değişkenlik gösterdiğinden profesyonel yüzücüler için ideal olsa da özellikle çocuklu aileler için tavsiye edilmemektedir.

Kadınlar Plajı

Adından da anlaşılacağı üzere sadece kadınlara özel olarak yapılandırılmış bir plaj özelliğine sahip olup, doğal olarak etrafı da dışarıdan görülmeyecek şekilde kapatılmıştır. Bu plaja, Kumtur Plajının aksine toplu taşıma araçları her gün belli saatlerde sefer düzenlemektedir. Bu plajın bir diğer özelliği de çok sessiz ve huzurlu bir ortamının bulunmasıdır. Çok güvenlidir, çocuklu aileler için önerilir.

Tavşanlı Plajı

Bu plaja da toplu taşıma araçları sefer düzenlemekte olup, daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği, incecik kum yapısına sahip olan bu plaja belediye binasının hemen yanı başından kalkan minibüslerle ulaşım imkanı sağlanabilmekte. Plajın üstünde bulunan restoranın da ayrı bir hava kattığını söyleyebiliriz.

Avşa Adası Nerede Kalınır?

Avşa Adasında, lükse meraklı olan tatilciler için 5 yıldızlı lüks oteller ile sakin, huzurlu ve kalabalıktan hoşlanmayanlar için de yine herşey dahil konseptine sahip irili ufaklı pek çok otel ve pansiyonda konaklama hizmeti alabilirsiniz.

Ayberk otel, Avşa adasının değirmenardı mevkisinde bulunmaktadır.İncelemek veya rezervasyon için tıklayın.

Yaren otel, çok merkezi bir yerdedir, hem çarşıya hemde Altınkum ve Çınarköy plajlarına giden minibüslere oldukça yakındır.İncelemek veya rezervasyon için tıklayın.

Avşa Otel Europa, 10 odalı bir butik oteldir. Otelin denize olan mesafesi sadece 5 metredir.İncelemek veya rezervasyon için tıklayın.

Anı motel, Avşa adasının merkezinde denize sıfır ve iskeleye 150 metre mesafede bulunmaktadır.İncelemek veya rezervasyon için tıklayın.

Avşa Adasında Neler Yapılır?

Avşa Adasında, doğa yürüyüşleri yapabilir, denize girip altın kumlarda güneşlenebilir, tekne kiralayıp tekne turlarına çıkabilir, deniz bisikleti ve benzeri aktivitelerde bulunabilir veya gezilip görülecek yerleri turlayarak fotoğraf ve video çekimi yapabilirsiniz.

Marmara AdasıMarmara Adası
Marmara Adası

Balıkesir Gezilecek Yerler : Görülecek En Güzel 10 Yer !Balıkesir Gezilecek Yerler : Görülecek En Güzel 10 Yer !
Balıkesir Gezilecek Yerler : Görülecek En Güzel 10 Yer !

Gönen Balıkesir : Termal Şifa ŞehriGönen Balıkesir : Termal Şifa Şehri
Gönen Balıkesir : Termal Şifa Şehri

Avşa Adası Resimleri

Avşa AdasıAvşa Adası

AvşaAvşa

Avşa ManzarasıAvşa Manzarası

Avşa LimanıAvşa Limanı

Avşa Akşam ÜzeriAvşa Akşam Üzeri

Avşa AdasıAvşa Adası

Avşa Adası BalıkesirAvşa Adası Balıkesir

Avşa Adası Ne Yenir, Nerede Yenir?

Eğer uygun fiyat bir yer arıyorsanız merkezde çınaraltı mevkisinde 2 adet lokanta görebilirsiniz. Sulu yemek sevenlerin tercih ettiği yerlerdir.
Sabah kahvaltısında değişiklik yapmak isterseniz, iskele meydanında bulunan pastahaneler alternatifiniz olabilir. Eğer iyi bir manzaraya karşı kahvaltı isterseniz, rıhtım çay bahçesine gidebilirsiniz. Bunların dışında adanın sahil şeridinde çeşitli restoran ve fastfood gibi değişik değişik çeşitlerde yemek yeme şansına da sahipsiniz. Mekanları nerede bulurum diyorsanız eğer, iskelenin sol kısmında kalan sahil şeridinde bulabilirsiniz.

Adanın sağ kısmında ise daha köklü işlemler 20 yıldan fazla süredir ada misafirlerine hizmet vermekteler. Bunlardan bazıları ise, tamburger, köfteci tarzan ve nuri ustanın pide salonu adanın en sık tercih edilen mekanları arasındadır.Özellikle Altınkum’da şahin tepesinde Hasan ustanın nefis midye tavasının tadına bakmayıda unutmayın.

Avşa Adası Nerede? Nasıl Gidilir?

Ada, Balıkesir ilinin Marmara ilçesine bağlıdır.

Avşa adasına ulaşım çok kolaydır. İstanbul’dan adaya deniz otobüsü ile 3 saatte gemi ile 5.5 saatte ulaşabilirsiniz. Eğer kendi otomobiliniz ile gitmek istiyorsanız Silivri’den Tekirdağ’a Barbaros’tan ya da Erdek’ten feribotlara binebilirsiniz. Silivri ile Avşa adası arası 4 saattir.

Avşa Adası Haritası

Sizlerde Avşa Adası gezilerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında bizimle ve ziyaretçilerimiz ile paylaşabilirsiniz.