Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Beyşehir Gölü

Beyşehir gölü hakkında detaylı bilgiler ile özellikleri, oluşumu ve gölde yer alan adalar ile yine gölde bulunan plajı ve nerede gibi ulaşım bilgilerine yer veriyoruz.

Yazı Başlıkları
Beyşehir Gölü Hakkında Bilgiler
Beyşehir Gölü Oluşumu ve Özellikleri
Beyşehir Gölü Adaları
Beyşehir Gölü Plajı
Beyşehir Gölü Resimleri
Beyşehir Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu

Beyşehir Gölü Hakkında Bilgiler

Akdeniz bölgesinin göller yöresi adı verilen bölgede yer almaktadır. Türkiye’nin Van ve Tuz gölü sonrasında üçüncü büyük gölüdür. Yüz ölçümü 650 kilometrekaredir. Deniz seviyesinden 1.116 metre yükseklikte bulunan bu gölün ortalama derinliği 10 metreyi geçmemektedir. Beyşehir gölü kuzey batı ve güney doğu doğrultusunda uzanan Sultan dağları ile daha batıda bulunan kuzey ve güney doğrultusundaki dağlar, arasında yer alan çukur sahanın orta kısmını kapsamaktadır. Gölün genişliği ise güneyden kuzeye doğru azalır. En fazla genişlik güney tabanında 28 kilometre kadardır. Gölde çeşitli büyüklüklerde 23 ada bulunmaktadır. Bunlardan en büyüğü olan ve gölün kuzey batısında bulunan Mada adası üzerinde küçük bir köy bulunmaktadır.

Kalkerli arazi içinde yer alan Beyşehir gölü yer altı suları ile beslenmektedir. Gölün fazla suları Çarşamba suyu vasıtası ile Konya ovasına doğru akar ve bu ovanın sulanmasına yardımcı olur. Beyşehir gölünün suları tatlı olduğu halde, içinde bulunan bataklık, bitkileri suyun tadını bozarak içilmez bir hale getirir. Ayrıca gölden bol miktarda sazan balığı elde edilir.Göl ve bunun çevresindeki doğal güzellikleri ile buranın turistik bir belde olması için her türlü imkanlar hazırlanmış durumdadır. Hafta sonu tatillerini geçirmek için Ankara’dan Beyşehir gölü çevresine gelenlerde çoktur.

Beyşehir Gölü Oluşumu ve Özellikleri

Gün batımında Beyşehir gölünün mükemmel manzarası dünyaca ünlü olup, bir çok yerli ve yabancı turistler tarafınca görülmek için ziyaret edilir. Gölde çok zengin balık çeşitliliği bulunmaktadır. Sazan, levrek, turna, aynalı sazan, ve kadife balığı gibi pek çok balığa ev sahipliği yapmaktadır. Gölün önemli adaları ve adalarda bulunan tarihi kalıntılar oldukça dikkat çekmektedir. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölüdür. Göl Isparta, ve Konya olmak üzere, iki il, Beyşehir, Hüyük, Şarkikaraağaç, Yenişarbademli olmak üzere 4 ilçe ve 22 yerleşim alanı ile çevrilidir. Beyşehir gölü denizden 1120 metre yükseklikte olup, 68.890 yüz ölçümüne sahiptir. Göl çevresinde yer alan, sulak alanlara, adalar ve ormanlara barındırdığı farklı eko sistemlere sahip olması ve yörenin başlıca içme kullanma, sulama kaynağı olması gibi özellikleri nedeniyle gerek doğal hayatın, gerekse insan yaşamının devamlılığı açısından oldukça büyük öneme sahiptir.

Göl jeomorfolojik değerlendirmeler sonucunda genel yükselmede geri kalmış havza olarak, yani havza tabanının fazla çökmeden ve çevredeki dağların evreler halinde yükselmesi sonucu oluştuğu ortaya çıkmıştır. Bunun içindir ki Beyşehir havzasının en derin yerlerinde bile daima erozyon hakimdir. Beyşehir gölü Sultan dağları ile Anamas dağlarının arasında kuzey batı ve güney doğu doğrultusunda iki fay grubu arasında grabende oluşmuş tektonik bir göldür.

Beyşehir Gölü Adaları

Göl içinde irili ve ufaklı 33 ada bulunuyor. Bu adalar başta martılar olmak üzere karabatak, pelikan, ve kargaların dahil olduğu bir çok kuş türünün güven içinde kuluçka yaptıkları alanlardır. Mana adası gölde bulunan en büyük ve yerleşim olan adadır. Yörük halkının yaşadığı bu adada, daha önceleri kazaklar yaşamıştır. Bu yüzden adanın diğer bir adı da kazak adasıdır. Hacı akif adası ise adını Beyşehir’de yaşamış olan Hacı Arif Efendi’den almıştır. Ada 100 metre uzunluğunda sarkıtlarla ve dikitlerle kaplı bir mağara bulunduruyor içinde. Bu mağara Roma döneminden kalma kalıntıları ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

İğneli ada, geniş kumsalı olan güzelliği ile görülmeye değer bir yerdir. Aygır adası da doğal güzellikleri bakımından ön plana çıkan, ve ziyaret edilen adalardan biridir. Eşek adası, Kızıl ada, ve Ak burun adasında Selçuklu döneminden kalan yapı kalıntıları bulunmaktadır. Kirse adası 10 dekarlık bir alan sahiptir. Adada yer alan kilise kalıntıları ile ilgili 1800 yıllarında yapılan araştırmalar ile ilgili belgeler olduğuna inanılır. Kız kalesi adasında bulunan yapı kalıntılarının da Kubadabad sarayının harem bölümü olduğu söylenmektedir. Araştırmacılarında her zaman ilgisini çekmiş olan Mındıras adası da antik kalıntıları ile görülmeye değer adalardan biridir. Höyük ve Kül adasında bulunan mezar taşları ve kalıntılar bulunmaktadır. Bu anlattıklarımızın dışında 21 tane daha adası olan Beyşehir gölü Selçuklu imparatorluğu zamanında yerleşim bölgesi olarak da kullanılmıştır. Doğa güzellikleri ve tarihsel kalıntıları ile adeta görülmeye değer bir yerdir buralar.

Tuz Gölü : Türkiye’nin İkinci En Büyük GölüTuz Gölü : Türkiye’nin İkinci En Büyük Gölü
Tuz Gölü : Türkiye’nin İkinci En Büyük Gölü

Mevlana Şehri KonyaMevlana Şehri Konya
Mevlana Şehri Konya

Kurşunlu Şelalesi ve Tabiat ParkıKurşunlu Şelalesi ve Tabiat Parkı
Kurşunlu Şelalesi ve Tabiat Parkı

Beyşehir Gölü Plajı

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir gölü kıyıları plaj olarak hizmet vermeye başladı. Aynı anda 10 bin kişinin rahatlıkla kullanabileceği 3 kilometre uzunluğu bulunan plajda bir çok su sporu ve günübirlik gelenler için çadır ve karavan parkları bulunuyor. Tamamen doğal kumlardan oluşan plajda bir çok su sporunun yanı sıra, hız teknesi ve çarpışan botlar gibi aktivitelerde bulunuyor. Ayrıca plajın çevresinde kafe, market, soyunma kabinleri, duş gibi hizmetlerde bulunuyor.

Beyşehir Gölü Resimleri

Beyşehir Gölü Gün BatımıBeyşehir Gölü Gün Batımı
Beyşehir Gölü AdalarBeyşehir Gölü Adalar
Beyşehir Gölü ManzarasıBeyşehir Gölü Manzarası
Beyşehir Gölü ResimleriBeyşehir Gölü Resimleri
Beyşehir Gölü PlajıBeyşehir Gölü Plajı
Beyşehir Gölü ResimleriBeyşehir Gölü Resimleri
Beyşehir GölüBeyşehir Gölü
Beyşehir GölüBeyşehir Gölü
Beyşehir Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Beyşehir Gölü, Konya sınırları içerisinde yer almaktadır.Hava yolu ile, Konya’ya her gün İstanbul üzeri seferler bulunuyor. Konya’dan ise otogardan her saat başında servisler kalkıyor. Özel aracınız ile Konya üzerinden Konya’nın güney batısında 90. kilometrede bulunuyor. Antalya’nın kuzeyine 240 kilometre, Isparta’nın doğusuna 210 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Haritası ve Konumu

Göl için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Konya’da görülmesi gereken bir başka meşhur göl olan Tuz Gölü yazımıza da göz atabilirsiniz.Konya gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesi olan Konya’da gezilecek yerler listemize de göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.