Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi

Haremlik ve selamlık olarak iki bölümden meydana gelen Güpgüpoğlu Konağı Etnografya müzesi, 1417 ile 1419 yılları arasında inşa edilmiş mimari bir eserdir. Son dönemlerde yeni eklemeler ile genişletilen ve 1995 yılı itibari ile Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya başlanan konak, 1998 yılında ziyarete açılmıştır.

Yazı Başlıkları
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya müzesi Hakkında Bilgiler
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Giriş Ücreti
Güpgüpoğlu Konağı Resimleri
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu

Güpgüpoğlu Konağı Etnografya müzesi Hakkında Bilgiler

Güpgüpoğlu Konağı’nın ikinci katında müze yer almaktadır ve müzeye ahşap korkuluklu taş merdivenler aracılığı ile çıkılmaktadır. Mimari yapıya bakıldığında, orta holün çevresinde düzenlenmiş halde odalar görülmektedir. Ayrıca, holün kuzey bölgesinde, yarı açık bir köşk yer almaktadır. Holün doğu kısmında yer alan büyük odada ise, çini, cam madeni ve ahşap eserler yer almaktadır.

Selamlık bölümü, haremlikten daha sonra yapılan bir bölümdür. Konağın doğu kısmında, dış kale duvarlarına yaslı bir vaziyette bulunmakta ve iki katlı yoğun bir kitleye sahip durumdadır. Selamlık bölümünün alt katı hayvanlar ile hayvan yiyeceklerinin depolanması maksadı ile ayrılmıştır. Yer alan odaların tavanları ahşap kaplamalar ile süslenmiştir. Haremlik bölümü üç ana bölümden meydana gelmektedir. Bu bölümler ana mutfak, harem odası ve sofadır. Ana mutfağın kuzey bölgesinde kadın konuklar için daha sonradan eklenmiş olan bir misafir odası bulunmaktadır.

Günümüzde halen faaliyette bulunmakta olan, tamamı arkeolojik değeri bulunan eserler, konaktaki iki salon ve bahçede teşhir edilmektedir. Birinci salonun giriş kısmında, kalkolotik ile eski tunç devrine ait monokrom ve polikrom seramik eserleri ile su mermeri yer almaktadır. Büyük salonda ise, 1948 yılından itibaren yapılmakta olan, düzenli kazılarda çıkartılmış olan Asur ticari kolonileri dönemine ait eserler tipolojik bir şekilde sergilenmektedir. Bu eserler arasında pişmiş topraktan yapılmış yuvarlak testiler, meyvelikler, vazolar, çivi yazılı tabletler, mühürler, madeni eşyalar, kaya kabartmaları yer almaktadır. İkinci salonda, Kayseri bölgesinden toplanmış olan, Roma Helenistik ve Bizans dönemlerine ait eserler yer almaktadır. Eserler arasında kıymetli madenlerden yapılmış olan ziynet eşyaları, mermer heykeller, bronz figürler, kolyeler ve Herakles Lahdini görmek mümkündür.

Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri

Yaz ve kış saati uygulaması olan müzede ziyaret saatleri şu şekildedir;
•15 Nisan – 2 Ekim Yaz Açılış saati : 09:00
•15 Nisan – 2 Ekim Yaz Kapanış Saati: 19:00
•3 Ekim – 14 Nisan Kış Açılış Saati: 08:00
•3 Ekim – 14 Nisan Kış Kapanış Saati: 17:00

Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Giriş Ücreti

Müze tadilattadır ve bu sebepten giriş ücreti bilgisi bulunmuyor.Müzenin tadilat durumunu ve güncel bilgilerini şu adresten kontrol edebilirsiniz.

Gevher Nesibe ŞifahanesiGevher Nesibe Şifahanesi
Gevher Nesibe Şifahanesi

Kayseri Arkeoloji MüzesiKayseri Arkeoloji Müzesi
Kayseri Arkeoloji Müzesi

Etnografya Müzesi AnkaraEtnografya Müzesi Ankara
Etnografya Müzesi Ankara

Güpgüpoğlu Konağı Resimleri

Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi GirişiGüpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Girişi
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi EserleriGüpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Eserleri

Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi BahçesiGüpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Bahçesi
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi İçerisiGüpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi İçerisi
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi ResimleriGüpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Resimleri
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi İçiGüpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi İçi

Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Güpgüpoğlu konağı, Kayseri iline bağlı, Melikgazi ilçesinin Cumhuriyet mahallesinde ve Tennuri sokakta yer almaktadır. Kültür Bakanlığınca kamulaştırılarak korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı statüsünde tescil edilmiştir.

Otogardan kalkan Melikgazi otobüsleri ile ulaşım mümkündür. Yaklaşık 1 saat içinde Gürgüpoğlu Konağı’na varmış olursunuz. Ayrıca şehir merkezindeki tur firmaları özellikle hafta sonları turlar düzenlemektedir.

Haritası ve Konumu

Müze için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Kayseri hakkında olan ve gezileriniz için bir liste bulunduran Kayseri’de Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilir ve Kayseri gezilerinizde, gezi listenize yeni yerler ekleyebilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.