Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı Devletinin manevi kurucusu olarak görülen Şeyh Edebali, Bilecik şehrine defnedilmiştir.Orhan Gazi tarafından yaptırılan Şeyh Edebali Türbesi, günümüze kadar korunmuştur.

Yazı Başlıkları
Şeyh Edebali Hakkında Bilgi
Şeyh Edebali Türbesi Hakkında Bilgi
Şeyh Edebali Türbesi Nerede ve Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu

Şeyh Edebali Hakkında Bilgi
Şeyh Edebali HazretleriŞeyh Edebali Hazretleri
Şeyh Edebali Hazretleri

Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarına damgasını vuran ve İslam ilahiyatçısı, din bilgini olarak tanınan Şeyh Edebali, bir Ahi Şeyhidir. Osman Gazi‘nin kayın babası ve aynı zamanda akıl hocasıdır. 1206 tarihinde İnanç Köyünde doğan alim, 1326‘da Bilecik şehrinde hayata gözlerini yummuştur. 120 yaşına kadar yaşayan Osmanlı alimi için Bilecik dışında Eskişehir’de de türbeler yaptırılmıştır. Malhun ve Rabia Bala hatunlar çocuklarıdır. Orhan ve Alaeddin Paşa torunlarıdır. 1.Murad, Süleyman Paşa, Şehzade İbrahim, Şehzade Halil, Fatma Hatun ve Şehzade Kasım’da torun çocukları olarak bilinir. Edebali’nin vefatından bir ay sonra kızı ve dört ay sonra da Osman Gazi vefat etmiştir.

Ertuğrul Gazi TürbesiErtuğrul Gazi Türbesi
Ertuğrul Gazi Türbesi

Osman Gazi TürbesiOsman Gazi Türbesi
Osman Gazi Türbesi

Fatih Camii ve KülliyesiFatih Camii ve Külliyesi
Fatih Camii ve Külliyesi

Aslen Karamanlı olan Şeyh, öğrenimini de bu bölgede almıştır. Ardından dini ilim almak için Şam’a giden Edebali, tasavvufa gönül bağlamıştır. Öğrenci yetiştiren ve halkı aydınlatma görevini üstlenen Şeyh, fakir fukaranın ihtiyacını karşılamak amacıyla koyun sürüsü yetiştirdiği ileri sürülen bilgiler arasında yer alır. Osmanlı kadısı ve müftüsü olarak da görev yapan Edebali, birçok alimden ders almış ve yine pek çok öğrenci yetiştirmiştir. Mevlid-i Şerif’in yazarı olan Süleyman Çelebi, ikinci kuşaktan Şey’in torunudur.

Şeyh Edebali Türbesi Hakkında Bilgi
Şeyh Edebali Türbesi BilecikŞeyh Edebali Türbesi Bilecik
Şeyh Edebali Türbesi Bilecik

Bilecik’in en önemli kültür mirası olarak görülen türbe, Orhan Gazi Cami‘nin üst kısmında kalan tepe üzerinde kuruludur. Yapılış tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte Orhan Gazi tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Türbenin içinde Şeyh Edebali‘nin yanı sıra kimler yatıyor; kendi nesline ait olduğu sanılan 6 büyük ve 4 küçük mezar daha vardır. Sandıkların durduğu bölüm dışında iki odaya daha sahip olan türbe, son olarak 2012 yılında aslına uygun olarak tadilattan geçmiştir. Türbenin hemen yanında Osman Gazi‘nin eşi Bala Hatun ve annesinin mezarlarının yer aldığı küçük bir yapı daha vardır. Her iki türbenin de yapılış tarihinin birbirine çok yakın olduğu sanılmaktadır.
Şeyh Edebali Türbesi SandukalarŞeyh Edebali Türbesi Sandukalar
Şeyh Edebali Türbesinde Bulunan Sandukalar

Şeyh Edebali Türbesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Şeyh Edebali türbesi Bilecik şehrinin merkezindedir. Hisarlık mevki önünde yer alan Belediye binasını takip ederek Milli Egemenlik Caddesine geçilir. Yokuş aşağı doğru giden yolun yaklaşık olarak 1.150.metresinde Şey Edebali Türbesine ulaşılabilir. Bir Tarih ve Kültür şehri olarak görülen Bilecik’te bulunan türbe her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrar.Ziyaret saati olarak türbe her gün 24 saat boyunca ziyaret edilebilir.

Haritası ve Konumu

Türbe için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.