Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Vefa Bozacısı : İstanbul’un Tarihi Bozacısı

Vefa bozacısı, Vefa’da 1876 yılında kurulmuş olan işletme tarafından, hizmet sunumlarının gerçekleştiği ve günümüze kadar uzanan boza geleneğinin en bilindik temsilcisidir. Aslen şeker, su ve darı irmiğinden imal edilen, kış içeceği olarak bilinen boza, ülkemizde Vefa bozası adı altında marka haline gelmiş ve hemen hemen her kesim tarafından bilinen bir içecek türüdür.

Yazı Başlıkları
Vefa Bozacısı Tarihi
Vefa Bozacısı Resimleri
Vefa Bozacısı Nerede ve Nasıl Gidilir?Vefa Bozacısı Ulaşım Haritası

1800’lü yıllardan günümüze kadar, dört nesil boyunca devam eden Vefa boza işletmeciliği, halen ülke halkı tarafından en bilinen ve en fazla tercih edilen boza markası olma özelliğini sürdürmektedir.

Vefa Bozacısı Tarihi

Arnavutluk’ta yaşamakta olan Hacı Sadık Bey, 1870 yılında Arnavutluktan ayrılarak İstanbul’a gelir. İstanbul’a yerleştikten sonra, şehirde esnafların boza imalatı yaptığını ve sattıklarını keşfeder. Hacı Sadık Bey yapılan bozaları inceledikten sonra, kendince geliştirdiği bir yöntemi deneyerek, çok daha koyu kıvamlı, daha açık sarı rengi bulunan ve hafif ekşimsi bir tada sahip olan kendine ait bozayı üretir.

Başlarda kendi evinin altında boza üretimi yapar ve 6 yıl süresinde özellik ile kış gecelerinde saray ve sarayın çevresinde kendi imalatı olan bozaları satmaya başlar. İlk zamanlarda alıcı çıkması için sabırsızlık ile bekleyen Hacı Sadık Bey, kendi imalatı olan bozaya talep arttıkça, boza ticareti yapmaya karar verir. O dönemde saraylıların oturduğu ve aristokrat ailelerin bulunduğu İstanbul’un güzide semtlerinden biri Vefa’da 1876 yılında Vefa Bozacısı olarak ticarethanesini açar.

1876 yılından günümüze kadar, Vefa bozacısı, nesilden nesile aktarılarak bir devamlılık meydana getirir. Hacı Sadık Bey çok fazla tercih edilen bozasında mevcut lezzeti koruyabilmek maksadı ile yıllar boyu üretimi sadece kendisi yapar. Geçen zaman zarfında oğlu İsmail Hakkı Vefa’yıda yanına alır ve Vefa boza üretimine birlikte devam etmeye başlarlar. Vefa bozacısının tarihi, 1870’li yıllardan günümüze kadar uzamakta ve halen en fazla tercih edilen ve en fazla tüketilen marka boza olma özelliğini elinde bulundurmaya devam etmektedir.

Kanuni Sultan Süleyman TürbesiKanuni Sultan Süleyman Türbesi
Kanuni Sultan Süleyman Türbesi

Beyazıt Camii İstanbulBeyazıt Camii İstanbul
Beyazıt Camii İstanbul

Fatih Camii ve KülliyesiFatih Camii ve Külliyesi
Fatih Camii ve Külliyesi

Gerçek boza içmek isteyenlerin ve o müthiş lezzet ile buluşmayı arzulayanların mutlak suret ile uğraması gereken yer Vefa bozacısıdır. Vefa bozacısı, tarihten günümüze uzanan serüveni ile daha ileriki yıllarda da hizmet vermeye devam edecek, aynı kaliteyi nesiller boyu tatma zevkini sunacak, seçkin bir işletme olarak Türk ticaret hayatında ve Türk damak zevkinde yer alacaktır.

Vefa Bozacısı Resimleri

 

Vefa Bozacısı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Vefa Bozacısı, İstanbul ili Fatih ilçesinde yer almaktadır.Vefa bozacısına İETT otobüsleri kullanılarak ulaşmak mümkündür. Şehzadebaşı otobüs durağından, Müze otobüs durağından, Laleli Üniversite tramvay durağından ve Aksaray tramvay durağından Vefa bozacısına ulaşmak mümkündür.

Ayrıca, Aksaray tramvay durağı, Aksaray metro istasyonu, Aksaray metro durağı, Beyazıt tramvay durağı, Marmaray Yenikapı istasyonu metro durağı, Yenikapı İDO vapur durağı, Kumkapı ve Sirkeci tren istasyon durağı aracılığı ile de Vefa bozacısına ulaşılabilir.

Vefa Bozacısı Ulaşım Haritası

Bozacı için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Sizlerde Vefa Bozacısı gezileriniz hakkındaki bilgi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.