Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Kurşunlu Camii ve Külliyesi : Eskişehir

Çoban Mustafa Paşa tarafından Eskişehir’de XVI. yüzyılın ilk çeyreğinde kurulan Kurşunlu Camii Ve Külliyesi, Odun Pazarı semtinde yer alan Üsküdar Payas güzergahındaki menzil külliyelerinden bir tanesidir.

Yazı Başlıkları
Kurşunlu Camii Ve Külliyesi Hakkında Bilgi
Kurşunlu Camii Resimleri
Kurşunlu Camii Nerede? ve Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu

Kurşunlu Camii Ve Külliyesi Hakkında Bilgi

Cami girişinin üzerinde yer alan kitabe, ebced hesabı ile 1515 tarihini çıkarmaktadır. Ayrıca kitabede Kanuni Sultan Süleyman‘ın adından ve banisi olan Mustafa Paşa‘nın vezirliğinden bahsedilmektedir. Kitabe de yer alan tarihi ifadeler göz önünde bulundurulduğunda külliyenin 1515-1526 yılları arasında inşa edildiği de belirtilmektedir.

Kurşunlu Camii GirişiKurşunlu Camii Girişi

Külliye’nin mimarisi hakkında henüz net bir bilgi sunulmamıştır. Mimar Sinan döneminden önceki isim olan baş mimar Acem Ali tarafından inşa edilen ve büyük ihtimalle Acem Ali’ye ait olduğu düşünülen bu külliyenin mimari tasarımının da Acem Ali’ye ait olduğundan söz edilmektedir. Mimar Sinan’ın ise bu külliye de yalnız Kervansaray adına bir tamir işlemi yaptığı düşünülmektedir. Ayrıca Külliye Vakıfla Genel Müdürlüğü tarafınca 1955 tarihinden itibaren günümüze kadar gerekli onarım ve bakım işlemlerinde geçirilmiştir.

Hunat Hatun Camii ve KülliyesiHunat Hatun Camii ve Külliyesi
Hunat Hatun Camii ve Külliyesi

Odunpazarı EvleriOdunpazarı Evleri
Odunpazarı Evleri

Eskişehir Lületaşı MüzesiEskişehir Lületaşı Müzesi
Eskişehir Lületaşı Müzesi

Mustafa Paşa vakfiyesinde belirtilenlere göre külliye cami, yirmi hücreli bir zaviye, Sıbyan mektebi, misafirhane, mutfak odun deposu, fırın, yemekhane, düşkünler evi, çeşme ve ahır gibi bölümlerden oluşmaktadır. Günümüzde ise camii, sıbyan mektebi, misafirhane, mutfak yemekhane ve kervansaraylar hala ayaktadır. Caminin kuzey bölgesinde yer alan şadırvan ise 1960’lı yıllar da yapılmıştır. Yapılan bu şadırvan baklavalı başlığa sahip 8 mermer sütunun olduğu bir yapı ile üzeri örtülmüştür. Külliyede yer alan yapısını oluşturan binalar, caminin doğu, güney ve batı tarafında U şeklinde yer etmektedir. Duvarları birbirlerine bağlanmış olan yapılar aynı zamanda bir avluyu meydana getirmektedir. Avlunun çevre ortam ile ilişkisinin sağlanması her kenarda bulunan bir kapı ile sağlanmaktadır. Arazinin durumundan dolayı ise kod farkları bulunmaktadır.

Kurşunlu Camii Resimleri

Kurşunlu Camii BahçesiKurşunlu Camii Bahçesi
Kurşunlu Camii DışıKurşunlu Camii Dışı
Kurşunlu Camii GirişiKurşunlu Camii Girişi
Kurşunlu Camii AvlusuKurşunlu Camii Avlusu
Kurşunlu Camii KubbesiKurşunlu Camii Kubbesi
Kurşunlu Camii KapısıKurşunlu Camii Kapısı
Kurşunlu Camii ResimleriKurşunlu Camii Resimleri
Kurşunlu Camii MihrapKurşunlu Camii Mihrap
Kurşunlu Camii ve Külliyesi BahçesiKurşunlu Camii ve Külliyesi Bahçesi
Kurşunlu Camii içiKurşunlu Camii içi
Kurşunlu Camii Abdest YerleriKurşunlu Camii Abdest Yerleri
Kurşunlu Camii ve Külliyesi EskişehirKurşunlu Camii ve Külliyesi Eskişehir
Kurşunlu Camii Nerede? ve Nasıl Gidilir?

Eskişehir ilinde Odunpazarı semtinde yer alan Kurşunlu camii ve külliyesi tarihi Odunpazarı evlerinin yanında yer alarak tarihi değer olarak adeta birbirini tamamlar ve sizleri geçmişe götürecek bir yolculuğa çıkartır. Şehirde otogar üzerinden gelen tramvay hattı Odunpazarı semti merkezine gitmektedir. Bu merkezde indikten sonra yaklaşık 10 dakika yürüyerek Kurşunlu Camii’ne ulaşmak mümkündür. Gar üzerinden gelindiğinde ise, garın önünden kalkan otobüsler ile 10 dakikalık yolculuk sonrasında Odunpazarı merkezine ulaşmak mümkün olmaktadır.

Haritası ve Konumu

&lt;span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”lazy lazy-hidden mce_SELRES_start”&gt;&lt;/span&gt;<span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>

Ayrıca Eskişehir hakkında olan ve gezileriniz için bir liste bulunduran Eskişehir Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilir ve Kayseri gezilerinizde, gezi listenize yeni yerler ekleyebilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.