Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Gökçeada Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada aynı zamanda Çanakkale‘nin bir ilçesi olarak kabul edilmektedir. Ada, Saroz Körfezi’nin girişinde yer almaktadır. Adaya daha önce İstanbul şehrinden uçuşlar düzenlenmiş olsa dahi 2013 yılından sonra bir daha yolcu uçuşu gerçekleştirilmemiştir.

Yazı Başlıkları
Gökçeada Hakkında Bilgiler
Gökçeada Gezilecek Yerler
Gökçeada Resimleri
Gökçeada Nerede ve Nasıl Gidilir?Haritası ve Konumu

Gökçeada Hakkında Bilgiler

2014 yılında yapılan sayıma göre adanın nüfusu 8.644 olarak belirlenmiştir. Ada, İlyada destanında Poseidon’un adası olarak geçmektedir. Ada, eski dönemlerde İtalyan, İngiliz ve Yunan sömürgesi altına girse de Lozan Antlaşması sonrasında Türkiye Cumhuriyeti topraklarına resmi olarak girmiştir. Her yıl 22 Eylül tarihi adanın kurtuluşu olarak kutlanmaktadır.

Gökçeada Gezilecek Yerler

Öncelik ile Mayıs ve Eylül aylarının adada denize girmek için en uygun aylar olduğunu belirtmek gerekir. Bu dönemlerde hava ve deniz sıcaklıkları en ideal hale gelir. Adanın etrafında ki Rum köyleri son derece ünlüdür. Adaya çok kısa mesafeler ile Rum köyleri yer almaktadır. Bu köylerin tarihçesi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Köylerin her birinde, eski zamanlardan kalma bir kilise yer almaktadır. Bu kiliseler turistlerin ilgisini en çok çeken yapılar arasında yer alırlar.

Gökçeada-DereköyGökçeada-Dereköy

Adanın merkezinden 3 kilometre Batı tarafına doğru gidildiğinde Zeytinlik adlı köye gelirsiniz. Köy, gerek kilisesi gerekse tatlı ve kahveleri ile ünlenmiştir. Turistler bu köye uğramaya mutlaka özen gösterirler. Aynı zamanda köye 4 kilometre uzaklıkta bir göl barajı bulunmaktadır. Bu baraj tüm adanın su kaynağıdır. Gölün içerisinde yaşayan ve ağırlıkları 30 kiloyu geçen sazan balıkları da bu gölü daha görülesi kılmaktadırlar. Zeytinli Köyü‘ne benzer Bademli, Dereköy ve Tepeköy adındaki köyleri de gezmek mümkündür. Bu köyler Rum köyleri olarak da bilinmektedir.

Çınaraltı GökçeadaÇınaraltı Gökçeada

Çınaraltı‘da Gökçeada’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Burası Tepeköy girişine çok yakındır. Köye girmeden önce hemen yanınızda yaşlı bir çınar ağacı dikkatinizi çekecektir. Bu çınar ağacı 625 yaşında olmasında rağmen halen gölgesinde sizi serinletebilecek kadar sağlıklıdır. Buradaki ağaç dışında aynı zamanda Gökçeada’da koruma altında bulunan 6 adet çınar ağacı daha mevcuttur. Fakat bu ağaçlardan en yaşlı olanı Çınaraltı bölgesinde yer almaktadır. Bölge, piknik alanı olarak belirlenmiştir. Bir yanınızda yaşlı bir çınar ağacı diğer yanınızda da masmavi bir deniz ile hoş bir piknik için hazırsanız buraya bayılacaksınız diyebiliriz. Aynı zamanda buraya vardığınızda etrafınızda dolaşan keçilere de rastlamanız mümkündür. Keçilerin tek istediği yemeğinizi onlar ile paylaşmanız olacaktır. Ağacın hemen altında yine yapımı çok eski zamanlara dayanan bir çeşme yer almaktadır. Çeşme ve yaşlı çınar ağacının etrafı bir tel örgü ile örülmüştür ve her ikisi de koruma altına alınmıştır.

Gökçeada’ya geldiğiniz zaman Tuz Gölü‘nü de ziyaret edebilirsiniz. Göl, Kefalos ve Aydıncık plajlarının arasında yer almaktadır. Gölün tüm kaynağı denizden gelmektedir. Göle bağlanan başka bir su kaynağı bulunmamaktadır. Kışın gölün suyu çekilir ve gölün üzerini bembeyaz bir tuz tabakası kaplar. Bu tuz birikintisi hem ada halkının hem de adanın üzerinde uçuşan kuşların tuz ihtiyacını karşılamaktadır. Gölü ziyaret ettiğiniz zaman etrafında dolaşan flamingo, angıt türü kuşlar sizleri kendine adeta hayran bırakacaklar. Aynı zamanda gölün altında yer alan çamur ile turistler çamur banyosu yapmaktadırlar. Bunun sebebi ise; bu çamurumsu toprakta bol miktarda kükürt olmasıdır. İçerdiği yüksek oranda ki kükürt sayesinde bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır.

Gökçeada Kaya MezarıGökçeada Kaya Mezarı

Gökçeada’da görülmeye değecek yerler saymak ile bitmiyor. Şimdi ise rotayı Kaya Mezarı’na çeviriyoruz. Kaya Mezarı adlı bölge, adanın güney kısmında yer almaktadır. Burada yer alan iki adet kaya mezarını ilginç kılan tek şey, bu mezarların o bölgeye nasıl geldiğinin bilinmemesidir. Mezarların kapakları, mezarlardan çok daha uzakta bulunmuştur. Mezarların etrafında herhangi bir yerleşim kalıntısına rastlanmamış olması ile beraber aynı zamanda mezarların hangi dönemden kaldıkları da bilinmemektedir.

Gökçeada Peynir KayalıklarıGökçeada Peynir Kayalıkları

Adada gezilesi bir yer daha varsa o da Peynir Kayalıkları olacaktır. Burası Kaşkaval burnunda yer almaktadır. Bu burundaki kayalıkların ilginç heykelsi dokusu bu ismi almalarını sağlamıştır. Efsaneye göre; eski zamanlarda yaşayan inatçı bir kadın varmış ve bu kadının bir çok keçisi varmış. Kadın, bir gün yuvarlak kalıplar haline birçok peynir yapmış ve bunları üst üste koymuş. Kadının amacı bu peynir kalıplarından, cennete kadar ulaşabileceği bir merdiven ortaya çıkartmakmış. Kadın ne düşüncesini ne de yaptığı peynirleri kimse ile paylaşmamış. Bu durumda Tanrı’nın hiç hoşuna gitmemiş. Tanrı, kadına kızmış ve Mart ayının birinde yoğun bir yağmur fırtınası göndermiş kadının bulunduğu bölgeye. Bu fırtınadan sonra kadın ve kadının yaptığı peynirler donmuşlar. Donan peynirler taşa dönmüşler. O günden sonrada bu kayalıklara Peynir Kayalıkları denmiş.

Son olarak Sualtı Milli Parkı‘nı ziyaret edebilirsiniz. Bu park Türkiye’nin tek sualtı parkı olarak bilinmektedir. Kaleköy ile Kuzulimanı arasında yer alan bu parkta birçok mağara girişleri ve koruma altındaki hayvanlar bulunmaktadır. Bu hayvanlardan bir tanesi ise Akdeniz Foku olarak bilinmektedir. Parkın içerisinde veya etrafında herhangi bir yetkili eleman bulunmuyor. Oraya gittiğinizde karşılaşabileceğiniz herhangi bir görevli de yer almıyor. Aynı zamanda parkta dalış yapmak da mümkün olmasına rağmen resmi bir dalış turu da düzenlenmiyor. Bölgede 180 farklı deniz türü yer almaktadır.

Gökçeada Uğurlu KöyüGökçeada Uğurlu Köyü

Tüm bu turistik bölgelerin yanı sıra, adada birçok plaj yer almaktadır. Bu plajlarda harika denizin tadını çıkartıp Ege sularında mükemmel bir tatil geçirebilirsiniz.

Gökçeada Resimleri

Zeytinli Barajı GökçeadaZeytinli Barajı Gökçeada
Gökçeada – TepeköyGökçeada – Tepeköy
Rum Kiliseleri GökçeadaRum Kiliseleri Gökçeada
Peynir Kayalıkları GökçeadaPeynir Kayalıkları Gökçeada
Kaya Mezarı GökçeadaKaya Mezarı Gökçeada
Gökçeada Uğurlu KöyüGökçeada Uğurlu Köyü
Gökçeada manzarasıGökçeada manzarası
Kaya Mezarı GökçeadaKaya Mezarı Gökçeada
Gökçeada sualtı milli parkıGökçeada sualtı milli parkı
Gökçeada sokaklarıGökçeada sokakları
Çınaraltı GökçeadaÇınaraltı Gökçeada
Gökçeada-DereköyGökçeada-Dereköy
Gökçeada Peynir KayalıklarıGökçeada Peynir Kayalıkları
Gökçeada – DereköyGökçeada – Dereköy
Gökçeada Kaya MezarıGökçeada Kaya Mezarı
Gökçeada koylarıGökçeada koyları
Gökçeada Nerede ve Nasıl Gidilir?

Ada, Çanakkale ilinin bir ilçesi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Bozcaada ve Samadirek adalarının da arasında yer almaktadır.

Bozcaada Gezilecek Yerleri ve Gezi RehberiBozcaada Gezilecek Yerleri ve Gezi Rehberi
Bozcaada Gezilecek Yerleri ve Gezi Rehberi

Kaz Dağları : Eşsiz Doğası ile Oksijen DeposuKaz Dağları : Eşsiz Doğası ile Oksijen Deposu
Kaz Dağları : Eşsiz Doğası ile Oksijen Deposu

Kadırga Koyu Gezi RehberiKadırga Koyu Gezi Rehberi
Kadırga Koyu Gezi Rehberi

Adaya otobüs, deniz yolu veya arabanız ile ulaşabilirsiniz. Kış döneminde İstanbul-Çanakkale seferlerini kullanarak adaya ulaşmak mümkündür. Bu seferler ile geliyor iseniz Eceabat’a vardığınızda otobüsten inerek Kabatepe yönündeki minibüslere binmelisiniz. Bu şekilde adaya kolaylık ile ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda az aylarında yine İstanbul’dan adaya her sabah ve gece olmak üzere seferler bulunmaktadır. Yaz aylarındaki bu seferler, kış ayı seferlerinde farklı olarak sizi direk adaya getirecektir. Yaz aylarında yapılan tüm seferlerin kalkış ve varışları adadan olmaktadır. Diğer şehirlerden gelen otobüslerin ise son durakları Çanakkale olmaktadır. Bu otobüsleri kullanan turistler adaya deniz otobüsü veya minibüsler ile en fazla 1 saat içerisinde varabilirler.

İstanbul’dan araba ile gelirken Eceabat yönünde gittiğiniz zaman adaya kolaylık ile ulaşabiliyorsunuz. İzmir, Ankara gibi şehirlerden gelenlerin ise Çanakkale Boğazı’nı geçmeleri gerekmektedir. Bu aşamada yararlanabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır.

Haritası ve Konumu

Ada için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Çanakkale gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesi için Çanakkale gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde Gökçeada gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak paylaşımda bulunabilirsiniz.