Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Beypazarı Gezi Rehberi

Çok eski zamanlarda birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Beypazarı, Ankara’ya bağlı olan güzide ilçelerden birisidir. Yerleşim yeri olarak uygun olması ve medeniyetlerin bu bölgeyi tercih etmesi ile birlikte birbirinden farklı kültürel izler de bulunabilmektedir.

Yazı Başlıkları
Beypazarı Gezilecek YerleriHıdırlık Tepesi
Beypazarı Çarşı
İnözü Vadisi
Boğazkesen Kümbeti
Beypazarı Yaşayan Müze
Suluhan Camii

Beypazarı’nın Meşhur Yemekleri
Beypazarı Kahvaltı
Beypazarı Resimleri
Beypazarı Nerede ve Nasıl GidilirBeypazarı Ulaşım Haritası

İki ya da üç katlı bir oluşuma sahip olan konakları ile de meşhur olan Beypazarı, el sanatlarının gelişmişliği ile de bilinmektedir. Bu bölgede yaşayan halk; bakır, demir, gümüş, ipek ya da deriyi işlemekte ve ortaya son derece kaliteli ve ince bir işçiliğe sahip olan ürünler çıkarılmaktadır. Kişiler geçimlerini de yine bu el sanatları ile sağlamaktadır.

Farklı ve sadece Beypazarı’na ait olan birçok lezzetli yöresel yemeği bulunmaktadır. Her geçen gün daha da fazla sayıda kişi, Beypazarı’nı ziyaret etmek için bu bölgeye akın etmeye devam etmektedir. Yöresel bir kültürün yaşatıldığı bu bölgede hizmet vermeye devam eden esnaf da yine bu kültürü yaşatmak istemekte ve istek çerçevesinde gelişmektedir. Böylelikle kişiler en eski çağları da günümüz modernliğini de Beypazarı’nda bulabilme imkânına sahip olabilmektedir. Konumu itibari ile kolay bir ulaşıma sahip olması ile birlikte turistik açıdan da büyük bir öneme sahip olmaya devam etmektedir.

Beypazarı Gezilecek Yerleri

Beypazarı gezileriniz için görülmesi gereken yerleri listleyelim;

Hıdırlık Tepesi

İlk durağınız olabilecek bu yer ile bölgenin güzelliklerini görebileceğiniz gibi bölgeye hakim bir tepe olan Hıdırlık Tepesi ile tarihi evleri, sokakları ve güzel manzarayı seyredebilirsiniz.

Beypazarı Çarşı

6 Asırlık bir geçmişe sahip olan bu çarşı, çok eski tarihlerde en renkli çarşı olarak da bilinmektedir. Dikiciler Sokağı, Kuyumcular Sokağı, Bedesten Sokak, Şadırvan Sokağı ve Hanlar Önü gibi alanlarda taş binaların yer aldığı ve keyifli vakitlerin de geçirildiği bir çarşı olmaktadır.

İnözü Vadisi

İnözü Vadisi tarihi kalıntıların da bulunduğu bu vadide kişiler Beypazarı’nın bütün güzelliklerini görebilme imkânına sahip olabilmektedir. Çok eski tarihlerde yaşayan insanlara ait olan birçok eşyanın da bulunduğu bu vadide, doğal bir sit alanı olması ile birlikte koruma altına da alınmıştır.

Boğazkesen Kümbeti

İnözü Vadisi girişinde yer alan bu bölge içerisinde Selçuklu zamanından kalan iki mezar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra vadiye hâkim olması sebebi ile de eski tarihlerde gözetleme noktası olarak kullanılmış olduğu da varsayılmaktadır.

Beypazarı Yaşayan Müze

Osmanlı zamanında yapılmış olan en güzel mimarilerden biri olarak da bilinen bu müze, zamanın ileri gelen tüccarlarından da sayılan Büyük Abbas Ahmet adı verilen kişinin oğlu olan Abbaszade Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Bu müze içerisinde birçok tarihi el sanatları yapılmak ile birlikte birçok perde oyunu da kişilerin hizmetine sunulmaya devam edilmektedir.

Suluhan Camii

Nasuh Paşa tarafından ve 17. Yüzyılın ortalarında yapılmış olan bu camii, düz tuğla ve yine dikdörtgene benzeyen kesme taşlar ile birlikte yapılmıştır. Bu camii aynı zamanda birince dereceden anıt eser olarak da tescillenmiştir.

Beypazarı’nın Meşhur Yemekleri

Tarihi ve mimari zenginlikleri dışında bölgenin yemekleride oldukça meşhurdur.Beypazarı’na gelen seyahat severlerin tatması gereken meşhur yemeklerine bakalım.

Tadılması gereken geleneksel lezzetler arasında Beypazarı Güveci bulunuyor.Toprak kaplarda ve taş fırında yapılan bu yemek oldukça lezzetli.Bir başka tadılması gereken yöresel lezzet ise Beypazarı Dolması.Bölgede yetişen taze asma yaprakları ile yapılan dolmalar yine bölgenin usta ellerinde muhteşem lezzetlere dönüşüyor.Yemeniz gereken bir diğer lezzet ise Beypazarı Kurusu.Genellikler kahvaltı masalarında yer alan Un, süt ve tereyağı ile yapılan Beypazarı Kurusu tadılması gereken yemekler arasında.

Bun lezzetlerin dışında Beypazarı’nda ne yenir sorusu için diğer yemekler ise şu şekilde; Höşmerim, Havucu ve Havuçlu Lokumu, Cevizli Sucuğu ve baklavası

Kızılcahamam Gezi RehberiKızılcahamam Gezi Rehberi
Kızılcahamam Gezi Rehberi

Ankara Atatürk Orman ÇiftliğiAnkara Atatürk Orman Çiftliği
Ankara Atatürk Orman Çiftliği

Anadolu Medeniyetleri MüzesiAnadolu Medeniyetleri Müzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Beypazarı Kahvaltı

Yöresel mutfağı ile de bilinen bölge, kahvaltı açısından da ziyaretçilere birbirinden lezzetli alternatifler sunmaktadır. Beypazarı özel sucuğu, kurusu ve peynirinin yanı sıra birbirinden farklı tatlar, kişilerin damak zevklerine sunulmaya ve oldukça da beğenilmeye devam etmektedir.

Beypazarı Resimleri

Beypazarı ResimleriBeypazarı Resimleri
Beypazarı ÇarşısıBeypazarı Çarşısı
Beypazarı EvleriBeypazarı Evleri
Beypazarı ManzarasıBeypazarı Manzarası
Beypazarı ÇarşıBeypazarı Çarşı
Beypazarı MeydanıBeypazarı Meydanı
Beypazarı ResimleriBeypazarı Resimleri
Beypazarı Tarihi EvleriBeypazarı Tarihi Evleri
Beypazarı ResimleriBeypazarı Resimleri
Tarihi BeypazarıTarihi Beypazarı
Beypazarı ManzaraBeypazarı Manzara
BeypazarıBeypazarı
Beypazarı Nerede ve Nasıl Gidilir

Beypazarı, Ankara ilinin bir ilçesi olmasından dolayı oldukça kolay bir ulaşıma sahip olan bir ilçedir. Kişiler bu bölgeye dilerlerse kendi arabaları ile dilerlerse de bölge otobüslerini kullanarak da gidebilmektedirler. Başka ülke ya da şehirlerden gelen kişiler için ise Ankara Esenboğa Havalimanı kullanılabilmektedir.

Beypazarı Ulaşım Haritası

&lt;span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”lazy lazy-hidden mce_SELRES_start”&gt;&lt;/span&gt;<span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>

Ankara gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesi bulunan Ankara’da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.