Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu, gezilebilir en geniş yeraltı şehridir.Gezilebilir alanı 2500 metrekaredir, temizlenmemiş alanlarıyla birlikte toplamda 4 kilometrekarelik alanı kaplıyor.Girişin hemen yanında bulunan havalandırmaya bakarak derinliğini 40.00 m olduğunu söyleyebiliriz ancak yeryüzüyle bağlantısı bulunmayan kuyulara bakarsak 70.00 m – 85.00 m arasındadır.

Yeraltı şehri, giriş bölümü havalandırma kanalları, ahır, şaraphane, mutfak, oturma salonları, kilise, mezarlık, misyoner okulu, uzun koridorlardan oluşuyor.İçeride bulunan kanıtlar neticesinde, burada Bizanslıların ve Romalıların hüküm sürdüğünü söyleyebiliriz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Bölümleri

Bölümlere ayırıp kısa bir şekilde yeraltı şehrini inceleyelim:

Derinkuyu Yeraltı Şehri KatlarıDerinkuyu Yeraltı Şehri Katları
Derinkuyu Yeraltı Şehri Katları

GİRİŞ:

Bu bölüm, yeraltı şehirlerine 5 m sonra girilen bölümü ustaca kapatıyor.Yeraltı şehirlerinin bir çoğu bugüne kadar dayanamamış.Kısaca giriş ,günümüzde şehre giriş olarak kullanılan koridoru gizliyor.

1.KAT:

Derinkuyu’nun birinci katında şaraphane, vaftizhane, ahır, misyoner okulu bulunuyor.Girişle birlikte şehrin en üst katını oluşturuyor.

2.KAT:

Oturma salonu olarak kullanılan yer (şu an giriş olarak kullanılıyor),mutfak, mutfakla alakalı birimler, erzak depoları ve mutfağın bitiminde ahır olarak kullanıldığı belirtilen bir yer daha bulunuyor.

3.KAT:

Burada, yeraltı şehrinin tüm katlarına inen havalandırma boşluğu bulunuyor.Ayrıca burada bulunan 9 km uzunluğunda bir tünelin, Kaymaklı yeraltı şehrine çıktığı söyleniyor.

4.KAT:

Burada,erzak depoları ve oturma ve yatma odaları bulunuyor.

5.KAT:

Burası, Şehrin bağlanma merkezi olarak düşünülüyor.5. katta, üçüncü kattan gelen tünelin sonunda sahanlık, havalandırma bacası, havalandırma bacasının devamında birbirleriyle bağlantılı odalar ve beşinci katla yedinci katı birbirine bağlayan tünelin başlangıcı bulunuyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri BölümleriDerinkuyu Yeraltı Şehri Bölümleri
Derinkuyu Yeraltı Şehri Bölümleri

6.KAT:

Burası, Beşinci katla yedinci katı bağlayan tünelden ibaret.Tünel üzerinde de, ikisi kapı odası, üçü ise tünel kontrolünün yapıldığı birer kontrol noktası olduğu düşünülen yerler bulunuyor.

7.KAT:

Bu katta, toplantı odası, mezarlık odası, kilise, salon ve su kuyusu bulunuyor.7. kat, yeraltı şehrinin en geniş mekanıdır.Beşinci katla ortak tünelin bitti yerden sonra, dört basamaklı bir merdivenle 7. kata çıkılıyor.Bu katın merkezinde toplantı salonu bulunuyor.

8.KAT:

İçerisinde sadece bir havalandırma bacası bulunan ufak bir odacıktan ibarettir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Giriş Ücreti

Yeraltı şehrine giriş ücreti 35 TL‘dir. Müze kart sahipleri ücretsiz giriş yapabilmekteler.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Ziyaret Saatleri

15 Nisan / 2 Ekim tarihleri arasında yaz saati uygulanmaktadır.Yaz saati açılış 08:00 ve kapanış 19:00.

3 Ekim / 14 Nisan tarihleri arasında kış saati uygulanmaktadır.Kış saati açılış 08:00 ve kapanış 17:00.

Kapadokya Yeraltı ŞehirleriKapadokya Yeraltı Şehirleri
Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Nevşehir Gezilecek YerlerNevşehir Gezilecek Yerler
Nevşehir Gezilecek Yerler

Kapadokya Gezilecek Yerler : Detaylı Gezi RehberiKapadokya Gezilecek Yerler : Detaylı Gezi Rehberi
Kapadokya Gezilecek Yerler : Detaylı Gezi Rehberi

Tatil günü bulunmamaktadır.Güncel ve farklı konularda yeraltı şehrinin (0384) 213 42 60 nolu telefon numarasından bilgi alabilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Nerede

Yeraltı şehri, Nevşehir ilinin Derinkuyu ilçesinde yer almaktadır.Yeraltı şehrine nasıl gidilir konusunda ise yeraltı şehri Nevşehir–Niğde kara yolu üzerinde bulunuyor.Nevşehir’e 29 km, Niğde’ye 50 km mesafesi var.Nevşehire bağlı, eski adı Melogobia olan Derinkuyu ilçesine bulunuyor.

Haritası ve Konumu

Yeraltı şehri için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Nevşehir’de yer alan yeraltı şehirleri listesi olan Kapadokya yeraltı şehirleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde bilgi ve tecrubelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.