Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Konya Selimiye Camii

Konya Selimiye Camii, Osmanlı’nın klasik mimari tarzında yapılmış olan ve İstanbul’da bulunan eski Fatih Camii’nin mimarisine benzemektedir.

Yazı Başlıkları
Konya Selimiye Camii Hakkında Bilgi
Konya Selimiye Camii TarihiKonya Selimiye Camini Kim Yaptırdı ?

Konya Selimiye Camii Resimleri
Konya Selimiye Camii Nerede ve Nasıl Gidilir ?Haritası ve Konumu

Konya Selimiye Camii Hakkında Bilgi

Kesme taş kullanılmak sureti ile yapılan camiinin, kuzey kısmında, yuvarlak biçimli altı adet sütunlu ve yedi adet kubbeli bir son cemaat yeri yer almaktadır. Bahsedilen sütunlar birbirlerine, beyaz ve kırmızı taştan yapılmış olan kemerler ile bağlanmıştır. İbadet edilen alana üç kapıdan giriş yapılmaktadır. Bu üç kapıdan ana giriş kapısı mukarnas dolgulu ve mermerden imal edilmiştir. Aynı zamanda bu giriş kapısı üzerinde, tarihi belli olmayan bir kitabe de yer almaktadır.

Konya Selimiye CamiiKonya Selimiye Camii

Sağ tarafta yer alan kapıda ise, camide bulunan mümin sudaki balık gibidir ondan zevk alır şeklinde bir yazı bulunmaktadır. Sol taraftaki kapıda ise, camide bulunan münafık kafeste bunalan kuş gibidir anlamında bir yazı yer almaktadır. İbadet alanları, iki adet kalın paye üzerine oturtulmuş vaziyette ve oldukça yüksek merkezi bir kubbe ile örtülü haldedir. Bahse konu kubbe mihrap önünde yarım bir kubbe ile desteklenmekte, yanlarda ise, üç küçük kubbe ile desteklenmektedir.

İbadet alanına giriş, kapısının ekseninde bulunmakta olan, mihrabı gök mavisi renginde olan, mermerden mukarnaslı eser tarafından yapılmaktadır. Mimberi beyaz renkli mermerden olmak ile birlikte, taş işçiliğine ait güzel örnekler arasında yer almaktadır.

Konya Selimiye Camii Tarihi

Osmanlı klasik mimarisinin Konya’da bulunan en güzel eserleri arasında yer alan, Konya Selimiye Camiinin, Sultan II.Selimin, şehzadeliği esnasında Konya valisi görevini sürdürmekte olduğu, 1559 yılında inşasına başlanılmıştır. Tarihçiler tarafından camii inşaatının Mimar Sinan tarafından yapıldığı değerlendirilmektedir. Yapımı tamamlanan camii, 1685 yılında ve 1816 yılında onarım işlemine tabi tutulmuştur. Konya Selimiye Camii son olarak, 1914 yılında Mimar Muzaffer tarafından onarım işlemine tabi tutulmuştur.

Kilistra Antik Kenti KonyaKilistra Antik Kenti Konya
Kilistra Antik Kenti Konya

Hürrem Sultan TürbesiHürrem Sultan Türbesi
Hürrem Sultan Türbesi

Beyşehir GölüBeyşehir Gölü
Beyşehir Gölü

Konya Selimiye Camini Kim Yaptırdı ?

Konya’da sancak beyliği yapmış olan Sultan 2. Selim tarafından yaptırılmıştır.Cami Mimar Sinan‘nın eseridir.

Konya Selimiye Camii Resimleri

Konya Selimiye Camii KubbesiKonya Selimiye Camii Kubbesi
Konya Selimiye Camii ŞadırvanKonya Selimiye Camii Şadırvan
Konya Selimiye Camii İçiKonya Selimiye Camii İçi
Konya Selimiye Camii KapısıKonya Selimiye Camii Kapısı
Konya Selimiye Camii DışıKonya Selimiye Camii Dışı
Konya Selimiye Camii AvizeleriKonya Selimiye Camii Avizeleri
Konya Selimiye Camii ResimleriKonya Selimiye Camii Resimleri
Konya Selimiye CamiiKonya Selimiye Camii
Konya Selimiye Camii Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Cami, Konya ilinin Karatay ilçesinde yer almaktadır. Karatay ilçesinde bulunan Mevlana türbesi ve dergahının batı kısmında yer alan Cami, günümüzde en fazla ziyaret edilen yerler arasında yer almaktadır. Şehir içindeki tramvay hattı ile oldukça kolay ulaşılabilen Selimiye Camii’ne özel aracınız ile ulaşmak istiyorsanız Şehir merkezi tabelalarını izleyerek öncelikle Mevlana Müzesi’ne oradan da Selimiye Camii’ne ulaşabilirsiniz.

Haritası ve Konumu

&lt;span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”lazy lazy-hidden mce_SELRES_start”&gt;&lt;/span&gt;<span data-mce-type=”bookmark” style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” class=”mce_SELRES_start”></span>

Ayrıca Konya hakkında olan ve gezileriniz için bir liste bulunduran Konya’da Gezilecek Yerler yazımızı inceleyebilir ve Kayseri gezilerinizde, gezi listenize yeni yerler ekleyebilirsiniz.

Sizlerde Konya Selimiye Camii gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.