Kategoriler
Gezmelisin

BELGRAD’DA GEZİLECEK YERLERİ ÖĞRENİYORUZ

Belgrad’a giden insanların ortak kullandıkları kelimelerin başında burada ben yaşayabilirim olacaktır. Bu anlamda doğası ve macerası ile insana huzur veriyor. Yeşil parklar, kulüpler, barlar ve restoranlar kısacası bir şehirde görmek istediğiniz ne varsa hepsinin ayrıntıları burada yer alıyor.

Bu makalemizde sizlere Avrupa’nın en eski başkentlerinden biri olan Belgrad turları hakkında bilgilendirmek istedim. Biliyoruz ki ülkemizden en çok tercih edilen tur seçenekleri arasında vizesiz turları yer alıyor. Bu anlamda değerlendirecek olacak olursak Balkan turu seçeneklerinin ön plana çıkmış olduğunu görebiliriz. Belgrad için söylenecek söz her saatte insanların sokakta olabilecekleri ve şenliklerin düzenlendiği enerjisi yüksek olan bir şehir. Sırbistan’ın başkenti olan şehir Tuna ve Sava nehirlerinin birleşmiş olduğu noktada kurulmuş. Sırpçadaki anlamı ise beyaz şehirdir. Şehirdeyken kendinizi ferah ve aydınlık hissediyorsunuz burası için söylenecek tek kelimenin huzur veren bir şehir demek yerinde olacaktır.

İsterseniz buradan sonra Belgrad’ da gezilecek yerler konusunda birkaç öneriyi sizinle paylaşalım.

Republic Square
Diğer ismiyle Cumhuriyet Meydanı, burası için şehrin en ünlü yerlerinden biri diyebiliriz üstelik Knez Mihailova caddesine yakın olduğundan Belgrad’ a ilk gittiğinizde başlamanız gereken nokta. Meydana geldiğiniz zaman sizi at üzerinde güneye doğru yönelmiş olan Presn Mihailo Ovrenovic heykeli ile karşılanıyorsunuz. Heykelin yapılış tarihi 1ı82 yılı bu nedenle tarihi bir anısının olduğunu söyleyebilirim

Knez Mihailova Caddesi
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi cadde şehrin tam merkezinde yer alıyor. Bu nedenle de günün pek çok saatinde canlılığını koruyor. Burası için denilecek tek şey Belgrad’ın istiklal caddesi.  Cadde bir çok insanın buluşma noktası hatta listelere baktığınız da Doğu Avrupa’nın en güzel yaya caddesi olarak biliniyor. Caddeyi güzel yapan özelliklerinin başında kafeler ve restoranların bulunması. İnsanlar buralara gelerek vakitlerini güzel bir şekilde geçirebiliyorlar.

Kalemegdan

Belgrad gerçekten de Sırbistan tarihini her haliyle insanın gözlerinin önüne serebiliyor. İnsanı büyüleyen parklara sahip olmasının yanı sıra şehrin pek çok noktasında tarihinde kalıntılarını görebiliyorsunuz. Kalemegdan şehrin gezilebilecek bölgelerinin başında geliyor. İsterseniz sevdiklerinizle yürüyüşler yapabilir ve yeşil alanları değerlendirebilirsiniz. Belgrad’ın bizim için önemli olan özelliklerinden birisi Osmanlı zamanın da İstanbul ile birlikte 100 bin nüfusu aşan ikinci büyük şehir olma özelliğine sahip. O dönemlerde Kalemegdan Belgrad’ın tam kalbiydi.

Savamala
Savamala yani Sava mahallesi Sava nehrinin kenarında olduğundan dolayı bu isim verilmiştir. Kalemegdan ve Kosancicev Venac arasında uzar. Burası için Belgrad’ın son dönemlerdeki yükselen değerlerinden birisi demek yerinde olacaktır.  Savamala bir başka açıdan güzelliklerle dolu geçtiğimiz yüzyılda burası seçkinlerin konaklamış olduğu yerlerin başında geliyordu. Ancak zamanla bu özelliğini de kaybetmeye başlamıştı. Son dönemde yapılan girişimler neticesinde ise yeniden restore edilmeye başlandı ve tekrar eski güzelliğini koruma noktasında önemli adımlar atılmış oldu.

Nova Grad
Nova Grad düz bir arazi üzerine kurulmuş olan bölgedir ve burada yüksek katlı binaları ve iş merkezlerini örebiliyorsunuz. Alışveriş merkezi gezmek isteyenlerinde görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Sava nehrine paralel olan bir yürüyüş caddesinin bulunması burada keyifli saatler geçirmenize neden olacaktır.

Dünyada gidebileceğiniz pek çok yer olabilir ancak balkan turları arasında son dönemlerde en çok ilgi görenin de Sırbistan turları olduğunu biliyoruz. İnsanlar buraya giderken vize istenmemesinden de memnun bu sayede buna harcanacak zamana tatillerini de uzatabiliyorlar.

 

Bir de unutmadan söyleyelim: Belgrad’ a ve civarına geldiğinizde yanınızda resim çekmek için fotoğraf makinası bulundurmayı da unutmayın. Dünyanın bu coğrafyasında karşılaşacağınız sanatsal ve tarihi yerlerde, kendi objektifinizden çekeceğiniz muhteşem resim ve videoları sosyal medyada dostlarınızla paylaşmaktan keyif duyacak, ya da bir projeksiyon cihazı ile sevdiklerinize muhteşem görsel şölenler hazırlayacaksınız.