Kategoriler
Gezmelisin

KOSOVA’YA GİDERSENİZ BU DESTİNASYONLARA MUTLAKA GÖZ ATMALISINIZ

En az Türk halkı kadar misafirperver olan Kosova asla yabancılık çekmeyeceğiniz bir yer.

Kosova’da gezilecek yerler konulu bu makalemize başlarken Kosova turları hakkında da detaylı bilgilere yer vermek istedik. Bilindiği üzere vizesiz turlar kapsamında en çok tercih edilen balkan turları burasıdır. Kosova’ya gittiğiniz zaman kendi kültürünüzden de bir parça bulabileceğiniz için yabancılık çekmezsiniz bu anlamda değerlendirmek gerekirse gidebileceğiniz en güzel ülkelerinden bir tanesi diyebilirim. Kosova’ya genel olarak bakacak olursak Doğu Avrupa’nın en yeni ülkelerinden bir tanesi olarak bilinir. Geçtiğimiz yıllarda Sırp zulmünün etkilerinin sürdüğü ülkede müdahale sonrasında da artık daha iyi bir hayat standardı oluşturulmaya başlanmıştır. Kosova’da yaklaşık olarak iki milyon insan yaşıyor. Başkenti ise Piriştina’dır. Burasının ülkenin en gözde olduğu yerlerin başında diyebiliriz.

Kosova’da ülkenin ikinci güzel şehri olarak Prizren bilinmektedir. Buranın bizim için güzel olan tarafı ülkede çok sayıda türkün yaşıyor olmasıdır. Kosova bir Avrupa ülkesi olmamasına karşın para birimi olarak Euro’yu tercih etmiştir. Gezilecek yerleri incelemeden önce de buna dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Kosova’ da ulaşımda gezmek kadar kolaydır. Üsküp ile Priştina arası yaklaşık olarak iki saat kadar sürüyor. Ancak girişte gümrük kontrolü yapıldığından dolayı biraz insana zaman kaybettiriyor. Ülkedeki yollara baktığımız da tek şeritli olarak görüyoruz bu da yoğun bir trafik yaşanması için bir neden olarak biliniyor. Ülkedeki araçlara baktığımız da eski modelleri daha fazla görebiliyorsunuz zira ülke henüz daha yeni yeni toparlanma aşamasında diyebiliriz. Ülkedeki tuhaf olan şeyin ise her kişiye bir araç düşüyor olması bu nedenle de şehirlerin her noktasında araba yıkama istasyonlarını görmeniz mümkün olacaktır.

Bizim ülkemizde araçların idare ve kontrolü için trafik ışıkları olmazsa olmazdır ve neredeyse her sokakta dahi trafik ışıklarını görebiliyoruz. Ancak Kosova için bunu söylemek pek mümkün olmayacaktır çünkü trafik ışıkları bir hayli az. Ancak bu durumu bizde tahmin edebilirsiniz yayalarla otomobillerin birbirine girmesine neden olacaktır. Ancak Kosova’ da bu hiçbir zaman mümkün değildir. Orada araçlar ile yayalar arasında müthiş bir saygı var.
Kosova’ da şehir içindeki ulaşımın taksi ve otobüslerle yapıldığını söyleyebiliriz bu nedenle de ülkede çok fazla taksi var. Priştina da taksi sayısı çok fazla olmasına karşın araçların fiyatlarının da bizim ülkemizden daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeninin Euro’dan kaynaklandığı da bilinmektedir.

Kosova’ya gittiğiniz zaman ne yemeniz gerektiğini merak ediyorsanız en meşhur yemeklerinin kebap olduğunu söyleyebiliriz. Bizim ülkemizde onların yediği kebabı bizler İnegöl köftesi olarak biliyoruz. Kosova’da alınması en uygun olan şeyin et olduğunu söyleyebiliriz.

Kosova Prizren için kendinizi evinizde hissedeceğiniz şehirlerden bir tanesi diyebilirim çünkü burada yaşayan Türkler sayesinde kendinizi evinizdeymiş gibi hissedeceksiniz. Hatta işin daha güzel yanı burada Türk olmayan insanların da Türkçe bildiklerini söylemek mümkün.

Tatil alternatiflerini değerlendirebilmek bir yıl boyunca yaşamış olduğunuz yorgunluğunda üzerinizden atılması anlamına gelecektir. Yoğun çalıştınız ve artık güzel bir tatile ihtiyacınız var ve nereye gitmeliyim dediğiniz anda Kosova sizin için ideal bir seçenek olabilecektir. Hem yurtdışı bir tatil seçeneğinizi kullanmış oluyorsunuz hem de başka bir ülkede olmanıza karşın kendinizi evinizdeymiş gibi hissediyorsunuz.  Kosova’da Osmanlının izlerine rasylayabilmek mümkün yemeklerimizden tutun da konuştuğumuz dile varıncaya kadar pek çok ortak özelliğe sahibiz bu da bizi kendi memleketimizde hissetmemizde yardımcı olabiliyor.

Kosova henüz yeni savaştan çıkmış olan bir ülke olarak gerçekten de güzel ve gelişmiş olan bir şehirdir