Kategoriler
Gezmelisin Uncategorized

Çiçek Pasajı İstanbul

İstanbul’un tarihi pasajlarından en bilinen Çiçek Pasajı hakkında tarihi, günümüzde ki hali ve nerede ile ulaşım bilgilerine detaylı bir şekilde gezi rehberi yazımızda yer verdik.

Yazı Başlıkları
İstanbul Çiçek Pasajı Tarihi
Resimleri
Çiçek Pasajı Nerede?Nasıl Gidilir?
Haritası ve Konumu

İstanbul Çiçek Pasajı Tarihi

Bulunduğu yer itibariye ile Taksim İstiklal Caddesi ve Tiyatro Sokağı’na açıldığından pasaj niteliği taşımaktadır. Bünyesinde 24 dükkan ve 18 adet lüks daireden oluşmaktadır. Pasajda ilk 30 yılı içerisinde faaliyet gösteren dükkanlardan bazıları; Maison Parret ve Vallaury’nin pastanesi, Nakumara’nın Japon mağazası, Dulas’ın Natürel çiçekçisi, Schumacher’in hamur işleriyle ünlü fırını, Yorgo’nun meyhanesi, Keserciyan’ın terzihanesi, Acemyan’ın tütüncü dükkânı, Hristo’nun cafesidir.

Çiçek Pasajı GirişiÇiçek Pasajı Girişi
1908 yılında Sadrazam Küçük Said Paşa Hristaki Pasajı’nın mülkiyetini almış olup, mütareke yıllarında çok fazla çiçek dükkânının açıldığı söylenir. Böylelikle Hristaki Pasajı’nın adı Çiçek Pasajı olarak değişmiştir. 1940’lı yıllarda açılan meyhanesi, özellikle ünlü Nektar Birahanesi çok fazla müşteri çekmiştir. 1950 yılı ve sonrasında çiçekçilerin farklı noktalara taşınmaya başlamasıyla yerlerini meyhanelerin aldığı söylenir.

Pasaj binası 1978 yılında bakımsız olmasından dolayı aniden çökmüştür. Pasaja 1988 yılına kadar bakım yapılmamıştır. Ancak Belediye bu tarihi pasajın yeniden canlanmasını istemiştir. Bu yüzden “Çiçek Pasajını Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği” adı altında proje başlatılmıştır. Amaç pasajı yeniden hizmete geçirmek olmuştur. Çiçek Pasajı için sürdürülen projenin tamamlanmasının ardından, 2005 yılında yeniden faaliyet göstermeye başlamıştır.

Çiçek Pasajı MeyhaneleriÇiçek Pasajı Meyhaneleri
Pasaj 3 katlı binadan mevcut olup, esas malzemesinin taş ile yapıldığı bilinir. Çiçek Pasajı gösterişli bir pasaj olup, Beyoğlu’nda en süslü bina olarak bilinmektedir. Bina 19. Yüzyıldan etkiler taşımaktadırlar. Binadaki süslemeler ve mimarisinin güzelliği övgüyle anılır. Binada üst katın ortasında aslan ve insan başları vardır.

Resimleri

Pasajın Gündüz HaliPasajın Gündüz Hali

Pasajda Akşam ve GecelerPasajda Akşam ve Geceler

Çiçek Pasajı MeyhaneleriÇiçek Pasajı Meyhaneleri

Pasajın MimarisiPasajın Mimarisi

Çiçek Pasajı GirişiÇiçek Pasajı Girişi

Cam TavanıCam Tavanı

Çiçek Pasajı ResimleriÇiçek Pasajı Resimleri

Çiçek Pasajı ResimleriÇiçek Pasajı Resimleri

Çiçek Pasajı Pembe IşıklarÇiçek Pasajı Pembe Işıklar

Çiçek Pasajı MeyhaneleriÇiçek Pasajı Meyhaneleri

Çiçek Pasajı Cam TavanıÇiçek Pasajı Cam Tavanı

Çiçek PasajıÇiçek Pasajı

Çiçek Pasajı Nerede?

İstanbul ilinde bulunan pasaj Hüseyinağa Mahallesinde, İstiklal Caddesinde bulunmaktadır.

Taksim İstiklal CaddesiTaksim İstiklal Caddesi
Taksim İstiklal Caddesi

Sent Antuan KilisesiSent Antuan Kilisesi
Sent Antuan Kilisesi

Aynalıkavak KasrıAynalıkavak Kasrı
Aynalıkavak Kasrı

Nasıl Gidilir?

Pasaja gidecek olanlar için tercih seçenekleri fazladır. Bunlardan bazıları;

Pasaja gidebilmek için nostaljik tramvayı kullanabilirsiniz. Pasaja en yakın durak, nostaljik tramvay durağıdır. Geçen hat ise Beyoğlu-Taksim hattıdır.

Pasaja İETT otobüsleri kullanılarak da gidilebilir. En yakın otobüs durağı Ömer Hayyam otobüs durağı olup, geçen hatlar; Çağlayan-Eminönü ve Çağlayan-Yenikapı hattıdır.

report this ad
Pasaja İDO araba vapur kullanarak da gidebilirsiniz. En yakın durak, Sirkeci İDO araba vapur durağıdır. Geçen hatlar; Sirkeci-Harem ve Bakırköy-Bostancı hattıdır.

Haritası ve Konumu

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.