Kategoriler
Gezmelisin

MAKEDONYA’DA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

Makedonya dünyanın en küçük ülkelerinden bir tanesi 700 bin nüfusa sahip. Dünyada bazı ülkeler var ki bu ülkelere hiç gitmemiş olsanız bile gittiğiniz de kendinizi farklı hissedeceksiniz. Bazı ülkeler var ki ilk kez gittiğiniz de oranın sizi çektiğini ve burada kalmak istediğinizi anlarsınız.

İşte Makedonya bu ülkelerden bir tanesi. Makedonya’yı biz Türkler için önemli yapan şey tarihi dokusu ve kültürel zenginliğidir. Makedonya turuna katılmak istiyorsanız kendinizi çok keyifli hissedeceksiniz diyebilirim.

İnsanların Avrupa turlarına çıkmak istemesinin pek çok nedeni olabilir. Bazıları hiç gitmedikleri bölgeleri görmek, farklı kültürleri tanımak ve yoğun çalışma hayatının yükünü birazcık da olsa üzerinden atmak. İşte yurtdışı turları arasında en çok ilgi gören ise vizesiz turlar. Çünkü bu turlar insanları uğraştırmadan planlamalarını yapmalarını sağlıyor. Bu makalemde ise siz değerli takipçilerimiz için Makedonya’da gidebileceğiniz yerler listesine değinmek istedik.  Genel bir tanımlama yapacak olursak şu şekilde değerlendirebiliriz. Makedonya Balkan yarımadasında Güneyinde Yunanistan ve doğusunda ise Bulgaristan bulunuyor. Batısına baktığımız zaman Arnavutluk var. Makedonya için güzel ve mutlaka görülmesi gereken bakir bir ülke konumunda diyebiliriz. Aşağıda Makedonya’da gidebileceğiniz yerler yer alıyor.

Üsküp

Üsküp Makedonya’nın başkentidir. Şehir Vardar nehrinin kıyısında kurulmuş ve burayı gezebilmeniz için size bir gün yeterli olacak. Üsküp tarihine baktığımız da Osmanlının eserlerini görebiliyorsunuz.  Şehrin merkezinde çok sayıda heykel yer alıyor. Makedonya turuna başlangıç noktası olarak Üsküp seçilebilir. Kentin simgesi olarak taş köprü var. Burası beş yüz yıldan fazla bir süre boyunca Osmanlının egemenliği altında kalmış. Üsküp’e geldiğiniz de Üsküp kalesine gitmenizi öneriyorum.

Ohrid

Balkanlarda en güzel şehir neresidir derseniz Ohrid’i size örnek olarak gösterebilirim. Buraya giden insanların yeniden görmek istemeleri de şehrin güzelliğinden kaynaklanıyor. Ohrid için Makedonya’nın gözbebeği konumunda diyebiliriz. Dünya’da bazı yerler vardır ki insana huzur verir. İnsan kendini o şehirdeyken adeta yeniden doğmuş hisseder. İşte Ohrid bu tarz ülkelerden bir tanesi ve şehirde gidip görebileceğiniz çok fazla yer var. Ohrid Makedonya’ da turistik yerlerin başında gösteriliyor.

Struga

Struga için bir sanat şehri diyebiliriz. Şehirde düzenlenen şiir festivalleri ve sanat geceleri bir başka güzellik katıyor.

Bitola

Makedonya’nın ikinci en büyük şehirlerinden bir tanesi. Şehrin kültürlü yapısı gittiğiniz zaman direk olarak kendisini ele veriyor. Şehir büyük diye anlattık ancak aslında şehrin genel yapısına baktığınız zaman bir kasaba görüntüsünde. Şehrin Türkçe ismi manastır. Bitola şehirleşmeden oldukça uzak bir yer dolayısıyla burada gezerken kendinizi sakin ve şirin bir kasabada dolaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Üstelik buranın önemli bir yönü de bir zamanlar Türk dizilerine ev sahipliği yapması.  Burası aslında Makedonya’nın diğer şehirlerine baktığınız zaman çok daha fazla gelişmiş olduğunu görüyorsunuz bunun nedeni ise Osmanlı ordusunun merkezi olmasından kaynaklanıyor. Manastır yani Bitola Atatürk’ün 1896 yılında Askeri liseyi okumak için gelmiş olduğu bir şehir bu nedenle bizim içinde önemli bir yere sahiptir.

Tetova

Tetova Osmanlı dönemi sırasında balkanların en önemli şehirlerinden bir tanesiydi. Şu an ise makedonya’nın en büyük üçüncü şehri konumunda. Tetova’nın nüfus yoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor. Şehir pena nehri kenarına kurulmuş durumda. Şehir içerisinde dini yapılarında sayısının çok olduğunu söyleyebiliriz.

Mavrovo

Mavrovo, başkente 1,5 saat uzaklıkta bulunuyor ve burası son dönemlerde ülkemizden oldukça fazla oranda ziyaretçi ağırlıyor. Mavrovo kayak severlerinde uğrak bir yeri. Kış mevsiminde kar altında olan şehir bir hayli güzelliklerle dolu.